Högkänslig blogg

Övning i att värdesätta sig själv

19 nov 2019

Att värdesätta sig själv. Det kanske inte kan tyckas vara så viktigt men det avgör hur vi lever våra liv. Huruvida vi värdesätter oss själv eller inte utgör kärnan som formar allt annat i vårt liv. De flesta människor håller nog med om att alla människor har samma värde. När vi värdestätter oss själva lägre än andra gör vi inte någon en tjänst. Det höjer inte upp någon annan person, därför att vi sätter oss själva under dem på värdeskalan. Det förstör för oss själva, och det förstör för andra på sikt, för de lär inte känna hela människan som är vi, och var de bör möta oss någonstans i känslolivet. Våra relationer byggs upp på fel grunder, och det skadar även dem på sikt, när vi tillslut inte orkar hålla uppe fasaden längre. 

Tänk motsatt; När vi accepterar oss själva för dem vi är tillåter vi på ett känslomässigt plan andra att acceptera sig. När vi tillåter oss själva att ta en tupplur mitt på dagen för att vi känner att vi verkligen behöver det, tillåter vi andra att även de gå efter vad de känner att de behöver. Även om det skulle göra någon person upprörd, så tillåter vårt självbekräftande beteende dessa personer att upptäcka och lära sig något om sig själva. De kan välja att bli irriterade och lägga det över på dig, men det talar bara för var de själva befinner sig känslomässigt i sitt liv och utveckling. De kan välja att istället tänkta "hm, varför blir jag så irriterad över att hon tar en tupplur? Kanske jag också behöver ta en tupplur, men inte acceterar mig själv och mina egna känslor som jag borde."

Vi kan bara veta vad vi själva känner, och vi gör endast gott i att prova oss fram med våra känslor när det kommer till att bemöta dem. Ibland kanske vi går för långt åt andra hållet, men då får vi förlåta oss själva och testa oss fram och tillbaka. Det hjälper inte att ignorera våra egna känslor för att vi tror att andra misstycker eller blir irriterade på oss. Bara vi vet vad vi själva behöver, och det samma med de människor vi möter. Så länge vi är ärliga med oss själva och andra så gör vi allt rätt, och testar oss fram med känslorna som vägledare.

Om det bär emot att till exempel sträcka ut mig lite i ett sammanhang för att jag tänker att människor ska tro att jag känner mig "för bekväm" och "tar för mig för mycket" så kan jag prova att tänka att när jag sträcker på mig så tillåter jag andra att göra det samma. Det flyttar fokus från mig och medför istället en känsla av att hjälpa andra, vilket kan kännas som en befrielse om man är känsligt lagd och empatiskt och ofta sätter sig själv sist. Det här kan möjligtvis fungera som en övning i att känna mig jämnvärdig med alla andra. Det kan vara svårare att ändra sitt synsätt genom att bara upprepa mantrat "jag är värdefull, jag är värdefull" för sig själv utan att ha någon konkret situation i livet där man får möjlighet att känna skillnaden i praxis. Man kan ha det som en övning, likt kognitiv beteende terapi, att gå ut och tillåta sig saker i sociala sammanhang, med fokus på att man även indirekt tillåter andra, antingen att själva sträcka på sig lite om de känner att det behövs, eller att ta tag i sina egna känslor om de nu mot förmodan skulle bli irriterade eller vad det nu än må känna. (Sen kanske de inte väljer att se det som en möjlighet till personlig utveckling om de nu blir irriterade. Det vet man ju själv sällan händer just i stunden.) Men man ska tänka på att det ansvaret ligger hos dom - vi har rätt att ta den plats som våra känslor ber oss ta. 

Högkänsliga hälsningar Mathilde 

 

Älskade HSP

11 nov 2019

Älskade högkänsliga person.

/girls-783501_1920.jpg


Känner du någon gång att du har en gåva som har tillgång till så mycket känslor? För, det går säkert mycket i vågor..? Det blir för mycket av det goda ibland och för mycket av det onda, det får oss att lida mycket i perioder. Men tänk på de stunderna som är så fulla av sprudlande vackra känslor, där du är så full av liv att du börjar gråta för att livet är så vackert och du är en del av livet. Det har du säkert också upplevt, som högkänslig. Och det har förmodligen inte de flesta ”normalkänsliga” människor fått uppleva. Ditt inre landskap är fullt av berg och dalar. Det ger dig värdefulla viktiga insikter nere i mörka djupa dalgångar och vida utsikt över skönheten i livet när du befinner dig högt upp i skyn, njutandes av solens värme och molenens reflektioner och formationer som har en sådan inverkan på dig som på ingen annan.

Älskade högkänsliga person, glöm inte bort det vackra. Det finns där fortfarande inom dig även då det känns som mörkast.

Högkänslig kram från Mathilde

En verksamhet inom högkänslighet

19 okt 2019

Hej kära Du som hittat hit! Jag är så glad, för att Du är här!

Efter många år av psykisk ohälsa så har jag äntligen kommit vidare. Jag har fått hjälp och stöd från samhället. Jag har börjat värdesätta mig själv och min unika person och att lära mig skapa rum för välmående. Äntligen. Det är inte lätt, det är en kontiuerlig process att i denna världen vårda sin högkänslighet och balansera den. Men det går att göra det, även om det in emellan är lätt att förlora perspektivet.

Jag som bloggar och driver denna hemsida har utöver min högkänsighet asperger syndrom. Men jag kommer att fokusera på högkänslighet här på denna sida. Och jag är här för att nå ut till andra som liksom jag själv har ett högkänsligt nervsystem och särskilda behov kring det här med att balansera sin tillvaro och livssituation. Det finns mycket vi kan göra för att ta hand om oss själva och ta ansvar för vår situation. Men det är svårt att ge utrymme åt detta.

Det kräver som sagt arbete, och det är lätt att man känner sig ensam på vägen. Ensamhet är inte en gynsam känsla när man står inför ett stort och svårt arbete med att lyfta sig själv och förändra sitt liv. Därför vill jag nu ta av min tid och ge mitt stöd och engagemang till andra som behöver det. Jag tror på att ge och få och att vi tillsammans kan hjälpa till att lyfta varandra.

Jag håller på att skriva en lång kortversion om min egen personliga historia under fliken "om mig" i menyn. Historian är under progress, och eftesom jag skriver i "real tid" direkt här på hemsidan, är den inte väldigt bra formulerad, ännu, men jag är i ett flow nu, och det får utvecklas med tiden:) Hur som helst, där kan du om du vill få en inblick i bakgrunden till varför jag nu satsar på det här.

Jag satsar på en verksamhet inom det här med högkänslighet, därför att jag måste ägna mig åt någonting som ligger mig varmt och hjärtat och känns meningsfullt. Det är en del av mitt eget arbete för balans och välmående. Att människor mår bra är viktigt för mig, och att veta hur många högkänsliga som far illa i detta samhälle är inte någonting jag kan se bortom utan att må dålgit av det. Jag måste agera, på något sätt. Samtidigt behöver jag leva, så varför inte göra ett försök att slå ihop det. Jag kommer att skapa en kurs som tar den högkänsliga med på en resa i att förstå sin högkänslighet - värdesätta den - och vårda den! Thats it! Den kommer att vara kraftfull och konkret och fokus genom hela resan kommer att vara temat som den här hemsidan haft från början - gemenskap! För att klara av den där resan mot högkänslig balans så krävs att man får stöd. Stöd är så väsentligt i detta arbete. Och något som vi nog överlag saknar från samhällets håll. 

Jag har börjat förbereda en bunt nyhetsbrev som jag snart kommer att börja skicka ut till de som prenumererar på mitt nyhetsbrev och är nyfikna på att få del av innehållet jag nu börjar skapa för denna sida.  Så om du tror att det här kan vara något för dig så anmöl dig gärna till nyhetsbreven, så kommer du inte att missa det! 

Varma högkänliga hälsningar från Mathilde

 

 

Vilken överaskning!

21 jan 2017

Det var ju massor av rörelse på hemsidan!

Igår loggade jag in på min porträtthemsida här på n.nu för att jag fått en beställning på porträtt och blev inspirerad att ta en titt (det bar längesen jag var inloggad här då jag varit mammaledig i snart ett år). Jag blir då påmind om även den här sidan, som legat i dvala för mig i flera år, blir nyfiken att gå in och kolla statistiken och upptäcker att det finns massor av besökare till den här hemsidan. Vad roligt! Nu känner jag min inspirerad att göra något av detta. Vilken möjlighet! Nu blir detta ett kortare spontaninlägg här medan bebis ändå sover, men jag börjar nu klura på hur jag kan liva upp sidan ännu mer och fylla den med givande innehåll. 

Jag tänker, att i en värld som blir mer och mer okänslig, lider fler och fler av oss av sin höga känslighet, samtidigt som fler och fler upplever att de är känsliga. Allt är ju som sagt relativt, och det är lite "hönan och ägget", men utöver det faktum att 15-20 % av befolkningen har ett känsligare nervsystem så ökar nog även upplevelsen av att vara känslig och kanske inte passa in i allmänhet. Det ska inte vara så här! Vi ska inte lida av vår känslighet och känna att vi är en käpp i samhällets stora rullande hjul. Vi ska tas på allvar och ta vår plats. Vi behövs, känsliga människor har blivit överkörda allt för länge, kanske inte av elakhet men av "okänslighet". Kanske vi bör vara en käpp i hjulet, just nu, då vagnen ju som känt är på väg ut över stupet. 

 

Hur som helst kan vi inte vänta på att någon annan ska se oss och "läsa oss". Vi måste förstå oss själva, acceptera vår känslighet och lära oss hantera det. Därefter behöver vi lära oss att fylla vårt eget utrymme, ta plats och se till att vi får det vi behöver i livet för att kunna leva ut vår fulla potential. Om det är vad vi vill... och det är det väl?!

Kika in här igen om det tilltalas dig! För nu tänker jag blåsa liv i den här gamla sidan. Jag känner att ämnet är mycket relevant för mig i livet just nu och jag har mycket idéer och tankar som går i ton med den här hemsidan, som passar att delas här.

Vänligen Mathilde

 

Bloggande högsensitiv person

5 nov 2012

Hejsan alla högkänsliga människor som till min glädje hamnat på denna sida. Det var ett tag senan jag startade min hemsida om högkänslighet (www.vihogkansliga.nu), och den har legat på is under en lång period nu pga av att jag inte mått särskilt bra, det har varit och är mycket i mitt liv som gör det svårt för mig att ta mig för saker, att få saker gjorda, även om det är sådant jag vill göra. Om du är högkänslig så är det nog högst troligt att du förstår precis vad jag menar. Om du dessutom har problem med din självkänsla och lider av social fobi så kommer du nog känna igen dig mycket i texterna som kommer framöver också.

Jag startar härmed en blogg, som ett sista försök att känna att jag existerar. Att få uttrycka mig som jag är, utan att hämmas av mina sociala rädslor och andra hämningar. Det är så mycket som intresserar mig och hur dåligt jag än mår så kan jag inte stänga ute omvärlden. Men utan att på något sätt få ut alla tankar som tornar upp sig på höjden får jag snart svindel och förlorar fotfästet totalt! Jag behöver någonstans att skriva av mig och det hade varit underbart att få respons på sina tankar och funderingar av andra som finner något i innehållet.

Jag har varit deprimerad under en tid nu och jag har mycket problem med min kropp som jag förmodar beror på muskelspänningar och andra stressrelaterade problem som jag haft i stort sett hela mitt liv.

Hur deprimerande det än må låta med min utgångspunkt som deprimerad så är denna bloggen tänkt att bli något positivt för läsaren. Jag vill inte dra ner den som hittar hit utan jag vill att den som lämnar bloggen ska göra det med en positiv känsla. Vi får se hur det går!

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)